Augmenten els atacs a través de ransomware. Els equips més vulnerables són els que utilitzen versions antigues de sistema operatiu i programes desactualitzats.
Els experts informen el recent augment d'incidències a causa dels programes nocius que restringeixen l'accés a determinades parts o arxius de sistema infectat per demanar un rescat a canvi d'eliminar aquesta restricció. Es tracta d'una tipologia de virus anomenada ransomware, de l'anglès “ransom” (rescat) i “ware” (programa, software). Es tracta d'una amenaça important, ja que els antivirus actuals no els detecten, i per tant no poden protegir els equips ni als sistemes davant aquest tipus de programes maliciosos.
Com funciona el ransomware?
En general, un ransomware es transmet a través de la descàrrega d'un arxiu o explotant una vulnerabilitat de programari. A partir d'aquest moment, el ransomware s'iniciarà, xifrarà els arxius de l'usuari amb una clau que només coneix el creador de el programa nociu i obligara a l'usuari a pagar un rescat per recuperar l'accés a la seva informació.
Els nous atacs deransomware, obtenen el llistat d'usuaris i els seus correus electrònics amb el que els missatges es reben de remitents coneguts i la construcció dels missatges sembla més real.
És important recordar en aquest punt que la informació encriptada per un atac de ransomware NO és recuperable, amb el que pagar el rescat no ho soluciona.
En quin tipus d'arxius o programes pot estar amagat el ransomware?
Solen ser arxius o programes molt "desitjas" per a l'usuari com per exemple:
• Arxius adjunts en correus electrònics (fins i tot de contactes coneguts, com ja s'ha dit)
• Vídeos (de pàgines d'origen dubtós)
• Programes que, en principi, semblen fiables, i que prometen "actualitzar" els nostres sistemes i aplicacions
Quant el ransomware ha penetrat a l'ordinador, s'activa, provoca el bloqueig de sistema operatiu, llança el missatge d'advertència amb l'amenaça i avisa l'import de l'rescat.
Quines precaucions has de prendre per evitar l'atac d'un ransomware?
1) Mantingueu els equips i sistemes actualitzats i protegits per antivirus.
2) Mai segueixis les instruccions d'un correu electrònic que et requereixen confirmacions d'usuaris, contrasenyes, números de compte, dades bancàries o dades personals, llevat que en aquest mateix moment estiguis realitzant algun tipus de registre o operació relacionada. Cap entitat fiable ho faria, ja que són pràctiques habituals de persones i programes malintencionades.
3) No obris cap missatge de correu electrònic que inclogui links de verificació, confirmació, accés a altres webs, etc tret que estiguis realitzant una acció en aquest mateix moment que així ho requereixi.
4) Quan rebis un missatge d'una entitat solvent en la qual confies però que et requereix informació sense estar realitzant cap registre o operació en aquest moment, pregunta't si aquesta entitat s'ha posat abans en contacte amb tu per aquest motiu o si ho faria per comunicar el que es diu en el correu. En cas de dubte, i abans de revelar informació sensible, posa't en contacte amb l'entitat per confirmar que han enviat el missatge.
5) No obris missatges ni visualitzis imatges ni vídeos que t'arribin de remitents desconeguts, no només per correu electrònic, també per WhatsApp, Telegram o qualsevol plataforma de missatgeria.
6) Fins i tot si el missatge arriba d'un contacte conegut, però et genera dubtes, abans d'obrir l'arxiu, consulta amb el remitent per confirmar que ha enviat el missatge en qüestió.
Una última recomanació
Extrema les precaucions i remet aquest article a totes les persones que desitgis ajudar a prevenir un atac d'aquestes característiques.
Vols que realitzem una auditoria gratuïta i sense compromís?
Per avaluar les característiques i detectar possibles riscos o vulnerabilitats dels teus sistemes. Som especialistes i t'assessorarem en optimització (perquè els teus equips estiguin adequadament dimensionats en funció del seu ús), seguretat (solucions antivirus, còpies de seguretat i prevenció d'accessos no autoritzats) i robustesa (electrònica i configuració de la xarxa i els servidors per evitar errors o caigudes de sistema).
.
Posa't en contacte amb els tècnics de CTIS ara mateix, t'atendrem amb molt de gust.
Pots contactar amb nosaltres per
Telèfon: 93 726 76 22 • WhatsApp: 656 33 70 48 • Email: info@ctis.es
Si ho prefereixes, també pots deixar les teves dades i interessos a través del següent formulari i nosaltres ens posarem en contacte amb tu al més aviat posible.
Al fer clic a ENVIAR confirmes que has llegit i acceptat la nostra Política de Privacitat