El número d'aplicacions i plataformes per trobar la vostra mitja taronja (o una simple aventura) no deixen de créixer. Però també han crescut el que s'han anomenat “estafadors romàntics”, que utilitzen una relació personal i l'abús de confiança, per obtenir un avantatge financer o accedir a informació privada amb finalitats lucratives.
El modus operandi dels estafadors romàntics sol ser el següent, ja sigui a través d'Apps com Tinder, Meetic, CupidOK... o xarxes socials convencionals com Facebook, Twitter i Instagram:
- Creen un perfil amb una identitat falsa i molt atractiva: les seves imatges i comentaris desborden poder, riquesa, estatus. Poden fins i tot no ser persones reals, sinó bots, és a dir, programes d'intel·ligència artificial configurats per mantenir converses amb un llenguatge molt natural, semblants humans, tant a través d'àudio com de text.
- Al cap de poc temps, fan fan manifestacions d'amor apassionat i grandiloqüent, que donen per fet una relació formal i inclouen considerar un possible futur junts. (Aquest moment et pot sorprendre)
- Apareix a la conversa una emergència que requereix ajuda financera urgent: de vegades per una situació comercial, d'altres per un problema mèdic o fins i tot judicial, que requereix un pagament urgent. (Això passa quan es considera que la víctima ha atorgat la seva confiança.)
- Si funciona la primera vegada, continuaran demanant diners, targetes de crèdit o préstecs, amb l'excusa de l'emergència inicial o d'altres que sorgeixen.
- Si et negues, poden recórrer a la coacció o al xantatge amb l'amenaça de fer pública informació o imatges íntimes que hagis facilitat prèviament a l'estafador.
Aquesta és l'operativa més comuna, les xifres de la qual -segons la policia- comencen a ser molt rellevants, no només en el número de víctimes, sinó també en el còmput global de diners estafats.
Però hi ha moltes altres estafes per a les quals també has d'estar previngut/da. Per exemple:
- Robatori de diners. Fer-se passar per una persona que no existeix i quan han obtingut la teva confiança després d'un temps de conversa virtual, et convidaran a comunicar-te per un altre mitjà “més privat” i, utilitzant webs o enllaços maliciosos, intentaran obtenir les teves dades bancàries o les de la teva targeta de crèdit. A partir de llavors començaràn a desaparèixer els teus diners i ells també.
- Promoció de llocs amb cites falses. Aquesta persona amb qui et sents “tan connectada” et citarà en un lloc per conèixer-vos, però no es presentarà, i en canvi, allà coincidiràs amb altres persones en la teva mateixa situació. És una manera d'aconseguir públic i consumicions en llocs on en circumstàncies normals no hi aniries.
- Xantatge. La persona en què havies confiat i amb qui havies compartit imatges íntimes, et demanarà diners (en el millor dels casos) per no fer-les públiques.
- Verificació de comptes de subscripció. Una altra estafa molt habitual a través de les Apps de cites és que et demanin canviar de plataforma per seguir parlant en un lloc més còmode o privat, i t'enviïn un enllaç. Hauràs de verificar, sense saber-ho, un compte de subscripció. A partir d'aquell moment començaràs a rebre els càrrecs periòdics i serà molt difícil donar-te de baixa.
Què podeu fer per evitar ser víctima d'una estafa romàntica?
- Fes servir la cerca inversa d'imatges per descartar un perfil fals d'un primer cop d'ull.
- Porta la relació al pla real com més aviat millor, i coneix primer l'altra persona en un lloc públic proposat per tu.
- No deixis mai diners, dades bancàries o de targetes de crèdit a ningú que no coneguis, encara que l'emergència sembli molt real
- Instal·la firewalls i antivirus, que són la millor protecció per evitar els llocs web maliciosos
- I per acabar, escolta els consells dels teus amics i la teva intuïció. Si una situació et sembla “estranya”, desconfia que sigui real.
Encara que sembli difícil creure-ho i pensis que a tu no et podria passar, els estafadors romàntics són molt hàbils i el nombre de víctimes (i denúncies) no deixa de créixer. El 2021, s'estima que han estat més de 500 milions de dòlars estafats a tot el món, presentant un creixement del 80% sobre l'any anterior.
Si vols protegir els teus equips digitals amb tallafocs o programari antivirus, t'ajudarem amb molt de gust.
Pots contactar amb nosaltres per
Telèfon: 93 726 76 22 • WhatsApp: 656 33 70 48 • Email: info@ctis.es
Si ho prefereixes, també pots deixar les teves dades i interessos a través del següent formulari i nosaltres ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.
En fer clic a ENVIAR confirmes que has llegit i acceptat la nostra Política de Privacitat