Proliferan las “estafas románticas”. Descubre las más populares para usar las Apps de citas con seguridad.

El número d'aplicacions i plataformes per trobar la vostra mitja taronja (o una simple aventura) no deixen de créixer. Però també han crescut el que s'han anomenat “estafadors romàntics”, que utilitzen una relació personal i l'abús de confiança, per obtenir un avantatge financer o accedir a informació privada amb finalitats lucratives.

El modus operandi dels estafadors romàntics sol ser el següent, ja sigui a través d'Apps com Tinder, Meetic, CupidOK... o xarxes socials convencionals com Facebook, Twitter i Instagram:

  1. Creen un perfil amb una identitat falsa i molt atractiva: les seves imatges i comentaris desborden poder, riquesa, estatus. Poden fins i tot no ser persones reals, sinó bots, és a dir, programes d'intel·ligència artificial configurats per mantenir converses amb un llenguatge molt natural, semblants humans, tant a través d'àudio com de text.
  2. Al cap de poc temps, fan fan manifestacions d'amor apassionat i grandiloqüent, que donen per fet una relació formal i inclouen considerar un possible futur junts. (Aquest moment et pot sorprendre)
  3. Apareix a la conversa una emergència que requereix ajuda financera urgent: de vegades per una situació comercial, d'altres per un problema mèdic o fins i tot judicial, que requereix un pagament urgent. (Això passa quan es considera que la víctima ha atorgat la seva confiança.)
  4. Si funciona la primera vegada, continuaran demanant diners, targetes de crèdit o préstecs, amb l'excusa de l'emergència inicial o d'altres que sorgeixen.
  5. Si et negues, poden recórrer a la coacció o al xantatge amb l'amenaça de fer pública informació o imatges íntimes que hagis facilitat prèviament a l'estafador.

Aquesta és l'operativa més comuna, les xifres de la qual -segons la policia- comencen a ser molt rellevants, no només en el número de víctimes, sinó també en el còmput global de diners estafats.

Però hi ha moltes altres estafes per a les quals també has d'estar previngut/da. Per exemple:

  • Robatori de diners. Fer-se passar per una persona que no existeix i quan han obtingut la teva confiança després d'un temps de conversa virtual, et convidaran a comunicar-te per un altre mitjà “més privat” i, utilitzant webs o enllaços maliciosos, intentaran obtenir les teves dades bancàries o les de la teva targeta de crèdit. A partir de llavors començaràn a desaparèixer els teus diners i ells també.
  • Promoció de llocs amb cites falses. Aquesta persona amb qui et sents “tan connectada” et citarà en un lloc per conèixer-vos, però no es presentarà, i en canvi, allà coincidiràs amb altres persones en la teva mateixa situació. És una manera d'aconseguir públic i consumicions en llocs on en circumstàncies normals no hi aniries.
  • Xantatge. La persona en què havies confiat i amb qui havies compartit imatges íntimes, et demanarà diners (en el millor dels casos) per no fer-les públiques.
  • Verificació de comptes de subscripció. Una altra estafa molt habitual a través de les Apps de cites és que et demanin canviar de plataforma per seguir parlant en un lloc més còmode o privat, i t'enviïn un enllaç. Hauràs de verificar, sense saber-ho, un compte de subscripció. A partir d'aquell moment començaràs a rebre els càrrecs periòdics i serà molt difícil donar-te de baixa.

 

Què podeu fer per evitar ser víctima d'una estafa romàntica?

  • Fes servir la cerca inversa d'imatges per descartar un perfil fals d'un primer cop d'ull.
  • Porta la relació al pla real com més aviat millor, i coneix primer l'altra persona en un lloc públic proposat per tu.
  • No deixis mai diners, dades bancàries o de targetes de crèdit a ningú que no coneguis, encara que l'emergència sembli molt real
  • Instal·la firewalls i antivirus, que són la millor protecció per evitar els llocs web maliciosos
  • I per acabar, escolta els consells dels teus amics i la teva intuïció. Si una situació et sembla “estranya”, desconfia que sigui real.

Encara que sembli difícil creure-ho i pensis que a tu no et podria passar, els estafadors romàntics són molt hàbils i el nombre de víctimes (i denúncies) no deixa de créixer. El 2021, s'estima que han estat més de 500 milions de dòlars estafats a tot el món, presentant un creixement del 80% sobre l'any anterior.

 

 

Si vols protegir els teus equips digitals amb tallafocs o programari antivirus, t'ajudarem amb molt de gust.

Pots contactar amb nosaltres per

Telèfon: 93 726 76 22   •  WhatsApp: 656 33 70 48   •  Email: info@ctis.es

Si ho prefereixes, també pots deixar les teves dades i interessos a través del següent formulari i nosaltres ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.

    En fer clic a ENVIAR confirmes que has llegit i acceptat la nostra Política de Privacitat