Nova alerta de seguretat. Davant l’augment d’estafes que aprofiten la campanya de l’IRPF, segueix aquestes recomanacions per no ser víctima del pishing.

El termini de presentació de la declaració anual d'IRPF, coincideix amb una activitat major de l'habitual dels delinqüents cibernètics. Davant la quantitat d'estafes detectades, són diverses les entitats bancàries que han llançat missatges alertant sobre aquest perill i proposen simples però efectives mesures per no caure en els enganys que tenen per objectiu obtenir les dades personals i bancàries de manera fraudulenta i que s'anomena pishing.

Què és el pishing? El pishing és un delicte que consisteix a enganyar a una persona perquè comparteixi dades personals i informació confidencial, com ara contrasenyes, dades bancàries o números de targetes de crèdit. Una de les tècniques de pishing més utilitzades pels delinqüents és suplantar la identitat d'una persona o una organització de confiança; així aconsegueixen amb més facilitat que la víctima comparteixi voluntàriament aquesta informació. Per exemple, els estafadors suplanten la identitat d'un company de treball, d'un contacte de la teva agenda, del teu banc o d'una institució governamental.

Alerta de phishing amb motiu de la campanya d'IRPF. Amb la campanya de la renda, els ciberdelinqüents veuen una oportunitat per fer-se passar per institucions bancàries o per la mateixa Agència Tributària, i obtenir amb més facilitat aquesta informació confidencial que pot suposar un posterior robatori o una estafa econòmica. Davant d'aquesta situació, les entitats bancàries alerten als seus clients perquè no caiguin en aquest tipus d'estafes. Aquestes són les principals recomanacions:

Coneix com actua l'Agència Tributària per identificar les suplantacions malintencionades:

 • L'Agència Tributària no et demanarà cap dada confidencial, ni número de compte o targeta de crèdit per SMS o correu electrònic.
 • Hisenda no fa devolucions a targetes de crèdit / dèbit ni cobra pels serveis que presta. Mai enviïs dades que et demanen (ja sigui per telèfon, email o SMS) amb aquests motius.
 • L'Agència Tributària informa per SMS de l'estat de la teva declaració, però mai demanarà que truquis a un número de telèfon ni inclou arxius adjunts. Evita punxar en ells!
 • Els missatges fraudulents solen incloure faltes d'ortografia i / o utilitzar expressions estranyes o poc naturals. Si reps un missatge estrany o mal escrit, desconfia.

Davant d'un missatge que sembla arribar de l'Agència Tributària, aquestes són algunes fàcils comprovacions que pots fer:

 • EMAIL - fes un cop d'ull a l'adreça del remitent. només pot ser @agenciatributaria.es o @correo.aeat.es són adreces oficials de l'Agència Tributària. Si és qualsevol altra, desconfia.
 • WEB - fixa't amb la URL, només pot ser agenciatributaria.gob.es i agenciatributaria.es són les webs oficials. A qualsevol altra direcció, no accedeixis!
 • APPS - Descàrrega NOMÉS les aplicacions oficials de l'Agència Tributària i evita qualsevol altra.

I, en general, protegeix-te del pishing amb les següents mesures preventives:

 • Mai facilitis les teves claus secretes ni dades bancàries, si te'ls demanen per email, SMS o mitjançant una trucada telefònica. Les institucions veritables MAI ho faran.
 • Utilitza el sentit comú si reps trucades telefòniques o correus electrònics demanant-te fer alguna operació bancària de forma urgent o poc habitual. No tinguis pressa, desconfia i no facis res del que et demanin sense haver-te assegurat de verificar correctament que l'operació és legítima.
 • Si reps una ordre per canviar el número de compte dels propers pagaments, verifica la seva legitimitat telefònicament amb el teu contacte.
 • Si reps correus electrònics o SMS de remitents sospitosos, evita SEMPRE obrir els enllaços o arxius adjunts.

Aquestes mesures són fàcils de seguir i resulten molt efectives. Davant l'amenaça de pishing, la millor resposta és posar-les en pràctica.

T'ha semblat útil?

Si vols rebre altres articles per treure-li tot el partit als teus equips informàtics, subscriu-te al nostre butlletí trimestral.

Un cop al trimestre t'enviarem un correu electrònic amb informació rellevant i exclusiva relacionada amb els avenços tecnològics i novetats que t'ajudaran a ser més eficient i a optimitzar la teva infraestructura informàtica.

És gratuït i sense compromís, només has de deixar les teves dades de contactes a través de la butlleta de subscripció.

Al seleccionar SUBSCRIURE confirmes que has llegit i acceptat la nostra Política de Privacitat