Es pot connectar un cervell directament a Internet?

Es pot connectar el cervell humà directament a Internet?

Sembla ser que sí, i el projecte es diu Brainternet.


Sèries de televisió com “Black Mirror” ens han mostrat com en el futur la tecnologia va a anar adaptada al nostre cos d'una forma brillant al mateix temps que mostra els perills de la mateixa. Un d'ells en concret ha quedat impregnat en les nostres ments, mai millor dit, en el qual ens mostra un món en què els nostres cervells funcionen com a veritables discs durs en què es guarden totes les nostres vivències i records, als quals podem accedir sempre que vulguem amb només accedir un botó. ¿I si poguéssim no només registrar el que hi ha al nostre cervell, sinó anar més enllà, unir-ho a la xarxa. Sembla que aquest futur cada vegada està més a prop que lluny i el projecte es diu Brainternet.

Un equip d'investigadors de la Universitat de Johannesburg ha volgut fer un pas de gegant en la ciència i provar alguna cosa inusual: connectar un cervell humà a Internet. No és una cosa que resulti tan fàcil, però no us preocupeu, que no implica fer cirurgia invasiva al cap, ni adaptar-li un USB, tipus Matrix.

Tal com apunta l'equip de neurocientífics i d'enginyers, s'han servit d'un electroencefalograma (EEG), un sistema que registra l'activitat de el cervell, per transmetre l'activitat neurològica a un ordinador molt barat conegut com "Raspberry Pi". Aquest, llavors, transmet en directe aquesta informació a un programa que s'executa en una pàgina web a la qual, tothom pot accedir en qualsevol moment. Potser no és el que estàveu esperant, però suposa una finestra oberta a l'activitat neuronal d'una persona i disponible per a tothom.

Per tant, és un pas al que pot ser el futur. Un projecte primigeni que resulta revelador de tot el que és capaç l'ésser humà de fer amb tecnologia adaptada al nostre cos: "Estem permetent que l'usuari interactuï amb el seu cervell. Podeu veure en temps real com reacciona davant d'un estímul i veure així la resposta que aquest li ofereix. Poden reconèixer el que succeeix en el seu cap ", apunta el coordinador d'el projecte, Adam Pantnowitz. Des d'aquest punt, el seu següent pas és que en un futur no només la informació vagi en una direcció, sinó en les dues, tant d'entrada com de sortida. El que suposaria aplicar a el cervell informació que arriba des de l'exterior.

Aquesta idea és més complexa, ja que els ordinadors funciona amb el sistema binari basat en "uns" i "zeros", però el cervell humà pot arribar a tenir milers de bilions de transmissions bioelèctrics que s'uneixen a pensaments i accions, i aquests encara no es poden representar amb el llenguatge binari. Per tant, la dificultat residirà en com transformar aquestes accions en llenguatge binari perquè gràcies a simples estímuls a el cervell des d'un ordinador, es pugui controlar el cos de l'usuari.

Si t'ha interessat aquest article, subscriu-te al nostre butlletí trimestral per a rebre directament al teu email informació exclusiva.