SMART WORKING: Què és i quins beneficis pot aportar a la teva empresa?

El Smart Working és un nou model de treball que dota l'empleat de totes les eines necessàries per assolir un rendiment professional màxim en qualsevol lloc. Amb Smart Working, el treballador té total autonomia i flexibilitat, tant d'ubicació com d'horari: pot treballar des d'on vulgui (ja sigui casa, l'oficina o qualsevol altre lloc) amb rapidesa, accés a la informació necessària i màxima seguretat. En espanyol es tradueix com "Treball àgil". 

El coronavirus va portar el teletreball. A causa de el confinament, les persones es van veure obligades a treballar des de casa per mantenir l'activitat de les empreses. No hi va haver temps per fer-ho de forma planificada, i cada organització ho va fer com millor va saber, i en moltes ocasions va suposar importants contratemps. El més important el relatiu a les bretxes de seguretat, sense oblidar les mancances en infraestructura informàtica: connexions ràpides i dispositius adequats, principalment.

No obstant això, tant les empreses com els treballadors van tenir ocasió d'experimentar els grans beneficis d'aquesta modalitat de treballar, de manera que el teletreball va arribar per quedar-se. Si abans de la pandèmia el percentatge de persones que teletreballaven a Espanya no arribava a el 8%, durant el confinament, aquest percentatge superava el 75%.

 

Les claus de l'Smart Working

El Smart Working suposa un pas més enllà de l'teletreball, i és un model que sorgeix gràcies a la fusió de la feina a distància amb les noves tecnologies.

Perquè el Smart Working es converteixi en realitat requereix dues condicions:

Confiança i objectius. Com hem comentat, en Smart Working els empleats gaudeixen de total flexibilitat i autonomia pel que fa a ubicació i horari laboral. Però això no vol dir que puguin "adormir al sofà". Per això, aquest model de treball exigeix fixar tasques i objectius de productivitat a completar en un temps determinat.

Tecnologia digital. Perquè una persona pugui teletreballar amb agilitat i seguretat es requereix optimitzar l'ús de la tecnologia digital. Per exemple, caldrà prescindir de tot el que no pugui emmagatzemar en el núvol, proporcionar connexions ràpides i segures des de qualsevol lloc, i protegir la informació, entre d'altres. La ciberseguretat adquireix en aquest context una importància primordial.

 

Avantatges i inconvenients de l'Smart Working

Els beneficis de l'Smart Working són realment interessants, però com tot a la vida, també té contres. Vegem el resum dels més rellevants.

 

AVANTATGES

  • Per tractar-se d'un model basat en la consecució de resultats, augmenta l'eficiència i motivació dels treballadors.
  • Millora la satisfacció i felicitat dels empleats
  • Redueix costos per a l'empresa, com el lloguer d'oficines o les dietes dels empleats
  • Redueix els costos de desplaçament per als treballadors
  • Facilita la creació d'equips multiculturals i multidisciplinaris, incrementant els nivells de diversitat i creativitat de l'organització.

 

INCONVENIENTS

  • La distracció dels treballadors (per motius aliens a la feina i relacionats amb el lloc en el que ocupa les seves tasques)
  • Possible aïllament dels equips. Sens dubte, compartir oficines facilita la relació interpersonal dels treballadors d'una organització.
  • No hi ha un marc regulador (de moment a Espanya)

 

 

T'ha semblat útil?

Si vols rebre altres articles per treure-li tot el partit als teus equips informàtics, subscriu-te al nostre butlletí trimestral.

Un cop al trimestre t'enviarem un correu electrònic amb informació rellevant i exclusiva relacionada amb els avenços tecnològics i novetats que t'ajudaran a ser més eficient i a optimitzar la teva infraestructura informàtica.

És gratuït i sense compromís, només has de deixar les teves dades de contactes a través del butlletí de subscripció.

Al seleccionar SUBSCRIURE confirmes que has llegit i acceptat la nostra Política de Privacitat